A legváltozatosabb hangmentéseink felsorolására teszünk most kísérletet: Először ejtsünk szót a kazettákról, melyek a legutóbbi időkig tartották magukat, és amelyek nélkül például alighanem nyom nélkül tűnt volna el a 80-as évek alternatív zenekarainak munkássága. Felbecsülhetetlen kulturális "hungarikumok" szunnyadnak még ma is kazettákon, melyeket mi megmentünk, legyen az márkás, vagy a sokunk számára egyetlen elérhető egyetlen márkán, polimer kazettán rögzítve. Sajnos egyik-másik kazettánk mint tudjuk mára már "nyávog", vagy gyűrött, jelei pedig egyre "kásásabbak". Ami helyreállítható mi azt megtesszük, óvjuk együtt kulturális örökségünket!

Másodszor ejtsünk szót az orsós-magnótekercsekre rögzített anyagokról, melyek leggyakrabban 19-es, vagy 9,5-es szalagsebességűek, egy, vagy több sávosak, de szinte mindig megnyúltak, vagy töredezettek. Az idősebb kortársaink talán Vörös Szikra, vagy Mambó magnón rögzített felvételeiről is szó van, melyeket többnyire a hitvány minőségű Ozafon szalagokra rögzítettek, és amelyek ma, 50 évesen dirib-darabra esnek az ember kezében. Tapasztalataink szerint, sajnos a 70-es években készített "stúdió" minőségűnek szánt felvételeink is igen zajosnak számítanak már a fejlettebb technikán megszólaltatva, és az igényesebb hordozókhoz szokott fül számára. Nem kétséges: ezek a felvételek is "utolsó naposak"!

Harmadikként ejtsünk szót a mechanikai hangrögzítés úttörőjéről, a hanglemezről, a hagyományos bakelit (sel-lakk, vinyl) hanglemezektől, (amelyek leggyakrabban 33-as, vagy 45-ös fordulatszámúak), egészen a 78-as fordulatszámú muzeális lemezekig. Vagy a ritka, speciális anyagokra (pl.: képeslap) készített, speciális fordulatszámú (pl.: 18-as) lemezekről, melyekkel mind megbirkózunk. Ezek, mint tudjuk szinte mindig karcosak, sérültek, néha még csorbák is. A fiatalabb lemezeket sem kímélte az idő, hiszen mára egy-egy lemez élvezetét a hang-gazdagsága ellenére az teszi lehetetlenné, hogy úgy pattog, mintha tábortűz mellet hallgatnánk. Arról nem is szólva, hogy a mindezek lejátszásához való eszközök már rég kikoptak egy hagyományos háztartásból. Mi minderre tudjuk a gyógyírt!

Mikor válasszon minket?

Elsősorban különleges, illetve különlegesen nehéz feladatokra szakosodtunk. Ennél fogva azoknak ajánljuk szolgáltatásainkat, akik nem a legolcsóbb megoldást keresik archiválási terveik megvalósításához, hanem olyat, ahol a magas szakmai felkészültség a legnagyobb személyes körültekintéssel párosul. Ahol a lelkiismeretes archivátor diszkréten, ám hatékonyan segít a legkomplexebb probléma megoldásában is. A digitalizálásra átvett anyagot a teljes munkafolyamat során egy ember kezeli, aki elszeparáltan, teljes titoktartás mellett dolgozik! Nemcsak nagy, és rendezetlen gyűjteményeket archiválunk, és akár katalogizálunk is, de megbirkózunk akadó lemezekkel éppúgy, mint gyűrött szalagokkal is például. Általában tehát olyan esetekkel foglalkozunk, amilyeneket másutt nem vállalnak, illetve eleve különleges bánásmódot igényelnek.

Munkánk speciális volta miatt konkrét árajánlatot csak akkor tudunk tenni, ha láttuk az elvégzendő feladatot, és legalább nagy vonalakban fel tudjuk vázolni a szükséges teendőket. Vagyis előzetes konzultáció nélkül nem is vállalkozunk ilyenre.

Mind a konzultáció, mind a munkaközi találkozók helyszíne mindig az archiválandó anyag forráshelye, vagyis nem kell hozzánk hozni semmit, mi megyünk házhoz!

Az első konzultáció díjtalan, csak úti költséget számolunk fel, ami Budapesten és Pest megyében 4.000.-Ft., az ország egyéb területein pedig konkrét kalkuláció alapján. Ha a konzultáció sikeres, és megbízást kapunk digitalizálásra, úgy ezt az útiköltséget a végösszegből végül jóváírjuk. A továbbiakban minden munkaórára 4.000.-Ft.-al lehet számolni. Természetesen a várható munkaidő ráfordításról, és minden másról is folyamatosan egyeztetünk ügyfeleinkkel, vagyis senkit nem érhet meglepetés.

Mi úgy gondoljuk, hogy az Ön emlékei is megérdemlik, hogy mi gondozzuk azokat, hiszen a Colorvox csaknem 60 éves múltja, és annak 1999 óta működő ELSŐ EMLÉKMENTŐ szolgáltatása a garancia az emlékmentésben szerzett tapasztalatra.

Referenciáinkról sajnos nem írhatunk, hiszen azzal saját diszkrécióról szóló elveinket sértenénk, de bízunk benne, hogy már az Ön közelében is van valaki, aki ajánlhat minket...

KOSSUTH LAJOS HANGJA: